اصول تربیت صدا برای گویندگی
فهرست مطالب
افراد زیادی رویای گوینده شدن را در سر می پروانند. هنری که می تواند مخاطبان بسیاری را تحت تاثیر سخنرانی یا صحبت کردن فرد قرار دهد. اما برای یک اجرای ایده آل حتی با وجود تجربه کافی در گویندگی نیاز به تمرین و تقویت صدا گوینده هست. حنجره یک گوینده نه تنها وسیله ای برای صحبت کردن اوست؛ بلکه ابزار کار یک گوینده برای تولید محتوا نیز به حساب می آید.
انتقال هر پیامی از طریق صدای انسان، اثرگذاری آن را چندین برابر خواهد کرد و یک گوینده، مهارتهایی دارد که در اثر تمرین و آموزش به دست میآید و تقویت میشود.
تربیت صدا برای گویندگی به چه معناست؟
با کمک تمرین صدا و کسب مهارت های لازم برای تولید پادکست، میتوانید تا حدودی پادکست و نریشن حرفهای تولید کنید. برای ادیت صدا بهصورت حرفهای، بهتر است در دورههای آموزش ادیت صدا برای پادکست شرکت کنید. در این صورت، مهارت و تجربه لازم را بدست می آورید.
هر چند که به کمک روش های ذکر شده میتوان پادکست تولید کرد، اما لازمه تولید پادکست های حرفهای، تربیت صدا برای گویندگی است. بدون تردید قوی شدن در زمینه نریشن و گویندگی نیاز به تلاش بسیار دارد. اگر شما تمایل دارید به یک پادکستر حرفهای تبدیل شوید، بهتر است تمرینات لازم را برای تربیت صدا داشته باشید.
به طور کلی، تربیت صدا برای گویندگی به مجموعهای از تمرینات حنجره، تنفس و… گفته میشود. با انجام این تمرینات، صدای شما هرگز دچار گرفتگی نمیشود و علاوه بر این، صدایتان عمیقتر نیز خواهد شد. در صورتی که شما صدایی جذاب و رسا داشته باشید، میتوانید با اضافه کردن موسیقی به پادکست، پادکستهای مخاطبپسند تولید کنید.
تمرین گویندگی
حرفه ای شدن در هر زمینه ای نیازمند تلاش و تمرین است اگر در حرفه ی گویندگی فعالیت می کنید، لازم است برای بهتر شدن تمرین کنید تا بتوانید بهتر، رسا تر و روشن تر صحبت کنید این تمرینات باعث می شود مخاطب پیام شما را به درستی درک کند. تمرینات صدا و گویندگی شامل وارد زیر می شود :
- تمرینات تقویت حنجره؛
صدای قوی، صدای بلند نیست بلکه حنجره و صدایی است که دارای بنیه قوی و بالاست. - تنفس صحیح؛
یکی ازمهم ترین اصول تقویت صدا، تنفس صحیح است؛ تنفس صحیح صدا را دلنشین تر می کند. - تمرینات قوی کردن صدا؛
داشتن تمرینات درست اصولی نه تنها به حنجره فشار نمیارد باعث گرم شدن صدا و در نتیجه پختگی صدای شما می شود. - تمرینات کنترل احساسات.
داشتن تمرینات کنترل احساسات به شما کمک می کند از احساسات در جای درست استفاده کنید و استرس خود را هم کنترل کنید.
همونطور که گرم کردن قبل از ورزش اهمیت دارد لازم است برای گویندگی تمرین کنید تا حنجره شما گرم شود این کار به مرور باعث می شود صدای شما پخته شود و واژه ها و جملات را درست تر ادا کنید.
تمرین برای تقویت حنجره
بعضی از افراد با اینکه صداى پرطنین، پرحجم و بلندی دارند؛ اما پس از مدتى استفاده از حنجره، صدایشان می گیرد و توانایی حفظ قدرت حنجره را از ابتدا تا انتهای برنامه ندارند. داشتن حنجره قوی به عواملی مانند بنیه جسمانی، حالت جمجمه، بزرگی قفسه سینه و بزرگی حفره های بینی و دهان فرد بستگی دارد. صدای قوی در نریشن، صدای بلند یا توان فریاد زدن نیست؛ بلکه صدایی ست که دارای بنیه بالا بوده و پر قدرت باشد.
تولید آوا
در تولید آوا برای گویندگی و نریشن و حتی تولید پاکست سه عنصر اصلی بلندی صدا، شفافیت و تنوع بسیار ضروری است که در ادامه به صورت کامل برای شما توضیح خواهیم داد:
- بلندی صدا؛
صدای قوی، برخلاف صدای بلند، شما را شخصی مثبت جلوه میدهد. باید با تنفس، صدا را تقویت کنید و رسا صحبت کنید. - شفافیت؛
برای تلفظ درست و شمرده، فک ها را از هم باز کنید. با دندانهای فشرده و حرکت کم لبها صحبت نکنید. با تلفظ دقیق کلمات به هر صدایی که تولید میکنید قدرت ببخشید و به انتهای کلمات دقت ویژهای داشته باشید. - تنوع.
برای تاثیرگذاری و جذاب کردن کلام از تکنیکهای تنوع آوایی استفاده کنید. تند حرف نزنید تا شنونده بتواند آنچه می شنود را دریافت کند. برای انتقال اهمیت موضوع با کم و زیاد کردن بلندی صدا، بر برخی از کلمات تاکید کنید. برای جلب توجه قبل از یک پیام مهم، مکث کنید. این مکثهای عمدی اقتدار و اعتماد به نفس شما را نشان میدهند.
تمرین تنفس صحیح
بالا رفتن کیفیت صدا، رابطه مستقیم با کیفیت تنفس دارد و این یکی از ابتدایی ترین اصول تربیت صدا برای نریشن و گویندگی می باشد. تنفس صحیح و اصولی صدا را دلنشین تر میکند. تارهای صوتی که صدا تولید می کنند در واقع عضلات کوچکی هستند که مانند هر ماهیچه ای با ورزش کردن تقویت می شوند. اگر دمبل زدن را ورزش عضلات بازو بدانیم؛ خواندن، ورزش عضلات حنجره است.
تنفس صحیح یعنی استفاده از حداکثر ظرفیت ششها که باعث تقویت صدا میشود و آن را پرتر و محکمتر نشان می دهد.باید بدانید میزان صدا در شکم کنترل میشود نه در گلو، در نتیجه تنفس کامل کنترل بیشتری بر روی صدا ایجاد میکند. تنفس صحیح ، عمیق و منظم تنش ها را از بین برده ، اثر درمانی و آرامبخش دارد. با رهایی از تنشهای فیزیکی با استفاده از تکنیکهای تنفس منظم مانند مدیتیشن، یوگا و خلسه و همچنین آزادسازی اصوات در قالب مناجات، استرس های روانی کاهش مییابد.
تمرین قوی کردن صدا
- در محلی آرام بنشینید. در آرامش کامل، عضلات خود را شل کنید.
- نفس عمیق بکشید و در پایین ترین پرده صدای «آ» را به صورت پیوسته تا جایی ادامه دهید که بازدم تان تمام شود.
- دوباره ریه ها را تا جایی که می توانید از هوا پر کنید و این بار تا زمانی که بازدم تمام بشود صدای «آ» را بگویید.
- پنج دقیقه و بدون توقف این تمرین را تکرار کنید.
- بدون هیچ عجله ای از پایین ترین حالت، تمرین را شروع کنید.
- هر زمان که احساس کردید حنجره شما خوب گرم شده تمرین را در یک پرده بالاتر انجام دهید.
تمرین کنترل احساسات
گاهی چنان احساسات، شدت می گیرند که صدا را در گلو خفه می کنند. استرس هم الگوی تنفسی شخص را تغییر می دهد. در چنین مواردی گردن و شانه ها منقبض شده و نمی توان از حداکثر ظرفیت ششها استفاده کرد. در گویندگی و نریشن، فرد به صورت حرفهای آموزش میبیند تا از تمرینات فیزیکی برای انعطافپذیری بیشتر صدا استفاده کرده و صدای خود را در هر شرایطی آماده نگه دارد.
تکنیک های گویندگی
حرفه ای شدن در هر زمینه ای نیازمند تلاش و پشتکار است، برای تبدیل شدن به یک گوینده حرفه ای لازم است تکنیک های گویندگی زیر را رعایت کنید:
- صحبت کردن و خواندن همزمان
- کنترل صدا (لحن، بلندی و سرعت)
- واضح صحبت کردن
- رعایت تاکید در متن
- مکث و توقف مناسب
- توصیف موقعیت ها
- رعایت ساختار داستان ها
- بیان به اندازه جزئیات
- حفظ پیوستگی متن یا داستان
- رعایت مدت زمان
یادتون باشه جدای از صدا، مهم است که شما چه تکنیک هایی را در زمان گویندگی رعایت می کنید مثلا این که در زمان مناسب مکث کنید یا صدای خود را کنترل کنید باعث می شود مخاطب به کلام شما بیشتر توجه کند، در نتیجه رعایت تکنیک های گویندگی کلام شما را قدرتمند و تاثیر گذار می کند.
دیدگاهتان را بنویسید