استوری بورد چیست ؟
به طور کلی در بسیاری از پروژه های ساخت فیلم، تیزر تبلیغاتی، سریال و حتی بازی های کامپیوتری به دلایل مختلف در هنگام اجرای پروژه نتیجه مطلوبی حاصل نمیشود و محصول نهایی با ایده اولیه فاصله کاملا چشمگیری دارد. دلایل این عدم تطابق را میتوان به عوامل مختلفی از جمله دست به دست شدن ایده اولیه، توجه نکردن به نحوه روایت داستان، توجه نکردن یا توجه بیش از حد به جزییات نسبت داد. در این مقاله به موضوع استوری بورد چیست و ترسیم خط اولیه داستان و روایت می پردازیم. همانطور که می دانید تنها راه حلی که مشکلات مربوطه را حل میکند تنها طراحی استوری برد ساده است. پس در ادامه همراه با ما باشید.

استوری بورد چیست؟
استوری بورد “Storyboard ” چیست؟ طرح های اولی های از یک پروژه است که بر روی کاغذ و یا نرم افزارهای مربوطه ترسیم میشود و جزییاتی در مورد داستان و نحوه روایت آن بیان میکند و در نهایت به فیلم، تیزر ، موشن گرافیک ، سریال و یا بازی کامپیوتری تبدیل میگردد. شخصی که در زمینه طراحی این حرفه مشغول است معمولا دانش و توانایی بالایی در مورد سینما، فیلم سازی و یا بازی سازی دارد و علاوه بر ترسیم ایده اولیه بر روی کاغذ، قادر است که طرح ابتدایی را عینا به عوامل ساخت پروژه منتقل کرده و همچنین فعالیت های دیگری در زمینه ساخت کاراکتر و طراحی صحنه انجام دهد. استوری بورد در واقع اساس و پایه ساخت یک پروژه است که میتواند فاصله میان ایده و اجرا را کاهش دهد و یک دید جامع در میان همه عوامل ساخت پروژه ایجاد نماید.
استوری بوردها به چند دسته تقسیم می شوند؟
در یک تقسیم بندی کلی میتوان گفت که استوری بوردها به دو دسته کلی ساده و پیشرفته تقسیم می شوند. هر دو نوع استوری بورد کادرهایی هستند که سکانسهایی از داستان و روایت آن را نشان می دهند و تنها تفاوت آنها در نمایش جزییات است. استوری بورد ساده تنها حالت کلی، کاراکتر اصلی و زاویه دوربین را در هر سکانس شامل میشود اما استوری بورد پیشرفته دقیقا مانند کمیک موشن تمامی جزییات و زوایای کامل را نمایش میدهد.
مزایای استفاده از استوری بورد در پروژه
استفاده از تکنیک استوری بورد این قابلیت را ایجاد میکند تا ایده اولیه و طرح ابتدایی را به روی کاغذ بیاوریم. معمولا فاصله میان طراحی ایده و اجرای آن زیاد است و یا در هنگام نهایی کردن ایده عدم تطابق چشمگیری حاصل میشود. با شیوه روی کاغذ آوردن داستان و جزییات میتوان در نظر گرفت که آیا طرح اولیه قابل اجرا است یا خیر و میتوان تفاوت طرح اولیه و نتیجه را نیز کاهش داد.
به کار گرفتن استوری بورد در پروژه این امکان را فراهم میکند تا دانش و فهم عمیقی در میان عوامل ساخت ایجاد نماییم. به این ترتیب با وجود آگاهی کامل و ایجاد دیدگاه مشترک نسبت به داستان و جزییات در میان عوامل پروژه میتوان به نتیجه نهایی و بهتر نزدیک تر شد.
همانطور که گفته شد استفاده از استوری بورد میتواند به انجام فرآیندهای دیگری مانند طراحی کاراکتر، محل قرار گرفتن دوربین، انتخاب موسیقی و طراحی صحنه و لباس کمک کند و دیگر مزیت این تکنیک در صرفه جویی وقت و هزینه است.
معمولا ویرایش ویدیو و ضبط مجدد، گزینه هایی برای برطرف کردن مشکلات و خطاهای رایج در هنگام ساخت هستند که هر دو فرآیندی مشکل، پرهزینه و زمان بر محسوب میشوند. ترسیم سکانس ها و ساخت استوری بورد این امکان را فراهم میکند تا میزان خطا و اشتباه در هنگام فیلم برداری و ساخت کاهش یابد و همچنین از پرداخت هزینه های مختلف نیز جلوگیری شود.

برترین نرم افزارهای ساخت استوری بورد
امروزه باتوجه به پیشرفت های گسترده در زمینه دیجیتال و طراحی نرم افزارهای گوناگون همه امور دستخوش تغییرات شده اند. هنرمندان استوری بورد نیز معمولا به هر دو شیوه قدیمی و مدرن مشغول به فعالیت هستند و تلاش میکنند تا طرح های کاغذی خود را به نسخه های دیجیتالی تبدیل نمایند. برای معرفی بهترین نرم افزارهای طراحی استوری بورد در ادامه باز هم همراه با ما باشید.
1- نرم افزار Storyboarder
یک برنامه متن باز و رایگان است که توانایی ترسیم دیجیتالی کاراکترها و جزییات سکانس ها را فراهم میکند. از مهمترین قابلیت های این نرم افزار می توان به امکان خروجی گرفتن با فرمت های متفاوت، قابلیت خروجی برای نرم افزارهای ادوبی و رایگان بودن اشاره کرد. همچنین این برنامه قابلیت قرار دادن دیالوگ و متن را نیز فراهم می کند.
2- نرم افزار Plot
یکی دیگر از برنامه های رایگان در زمینه ساخت استوری بورد محسوب میشود. ویژگی اصلی این برنامه سرعت عمل بالا در طراحی کادرهای گرافیکی است و به راحتی می توان عکس ها و نوشته ها را به طراحی خود اضافه کرد و کار ترسیم را با سرعت بالا انجام داد.
3- برنامه Studiobinder
یکی دیگر از نرم افزارهای محبوب در طراحی استوری بورد است. از ویژگی های این برنامه می توان به اضافه کردن تصاویر، یادداشت، قرار دادن کد رنگ و خروجی گرفتن با فرمت های متفاوت اشاره کرد. باید گفت که Studiobinder برای 10 پروژه اولیه رایگان است اما برای استفاده کامل از این نرم افزار میبایست ماهانه هزینه ای در حدود 50 دلار را پرداخت کرد.
حرف آخر
در این مقاله به شکل کلی در مورد استوری بورد صحبت کردیم و برخی از بهترین نرم افزارهای مرتبط با این حرفه را مورد بررسی قرار دادیم. در انتها باید گفت که استوری بورد اساس و پایه کار ساخت پروژه های فیلم و ساخت بازی است و شاید در ابتدای کار، طراحی سکانس ها امری دشوار به نظر برسد اما باید در نظر گرفت که داشتن یک سناریو به شکل تصویری که در نهایت برای تصویرسازی کار را راحت تر میکند، ترسیم شده بر انجام درست کار و صرفه جویی در وقت و هزینه تاثیر کاملا مستقیم داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید